tisdag 26 april 2011

Rio Tokatills

Så här kan en Rio Tocantins hane se ut om man lyckas träffa den med kamera och blixt. Intressant är den gula stjärtfenan som ibland kan få ett litet undersvärd eller en kort lyra. Den gula färgen är inte stabil i stammen, då fenan ibland är ljust vitblå och ibland "sotigare". Den oranga fläcken i stjärtfensroten med medföljande vit kant och den av grönt inringade svarta pricken verkar finnas hos alla hanar. Det ljusblå fältet över kroppen finns där men blir egentligen bara riktigt synligt i kamerablixtens sken. Hanen på bilden är för övrigt den största av alla mina tocantin-hanar, max 2cm... Sammantaget börjar man ju undra vad resultatet skulle bli om man tog sig för att göra en "riktig guppy" (Björncitat) av det hela.


En korsning med utställningsguppy skulle:
¤ Öka storleken. Stammen är starkt inavlad och förmodligen inte storväxt ens från början.
¤ Räta ut den rundade pannan/ryggen, ett tydligt tecken på obefintligt urvalvalsodling.
¤ Förlänga svärdet/en, nu är det förmodligen hämmat av olika supressorgener.
¤ Öka färgmättnaden. Vildguppy verkar lite för bra på att humörstyra färger, har jag fått för mig. Sedan återstår en lyckad överkorsning av en färgad ryggfena och vips, en utställningsguppy!

1 kommentar:

  1. Hei Micke! Flott fisk! Har du jobbet mer med disse?
    Vil ellers takke for at du har delt av deg med dine kunnskaper og erfaringer i denne bloggen. Det er virkelig en av mine favoritt guppy-blogger!

    God jul!

    Beste hilsen Christopher

    SvaraRadera